Zlatibor

[easingsliderlite]

Najpoznatiji i najposećeniji planinski turistički centar Srbije

Ovu planinu izuzetne lepote odlikuje prijatna klima, blago podneblje i izrazito čist vazduh. Temperatura u proseku tokom godine na ovoj planini iznosi 7,5 °C, dok je u proseku dnevna temperature 18 °C. Zlatibor je jako osunčan tokom godine, kako leti tako i tokom zime, pa je interesantan podatak da ova planina ima čak 2000 sunčanih sati godišnje.

Zlatibor uživo

Zlatibor - uzivo Kraljev Trg

Zlatibor se nalazi u Zapadnoj Srbiji i ovu visoravan, čija nadmorska visina iznosi u proseku oko 1000 m, okružuju planinski venci: Tornik (1496 ), Čigota (1422), Kobilja glava (1178), Gradina (1177) i drugi. Zbog svih ovih prirodnih blagodeti kao i zbog mnogobrojnih kulturno-istoriskih spomenika ova planina je mnogobrojnim posetiocima postala česta destinacija pa je zbog toga podjednako vole i kao zimsko i letnje odredište.

Ono po čemu je Zlatibor nadaleko čuven i poznat, a što Vi svakoko treba da obiđete dok boravite na ovoj planini jesu ski-centar Tornik, etno selo Sirogojno, Stopića pećina, Vodice, vodopad u Gostilju, manastir Uvac itd. Napomenuli bi smo Vam da se i druge turističke destinacije poput planine Tare sa svojim čuvenim planinskim jezerima, zatim Mokra Gora sa Šarganskom osmicom i Drvengradom, kao i planina Zlatar nalaze u neposrednoj blizini, tako da tokom Vašeg odmora na Zlatiboru možete vrlo brzo i lako videti i osetiti čudesnu lepotu Zapadne Srbije.

Poznate manifestaciji poput Zlatiborske Pršutijade i Rakijade, koja se održavaju u zlatiborskom selu Mačkat, kao i Sabor Trubača, svake godine privuku na hiljade posetilaca pa bi, možda i baš Vi trebali da osetite taj ugođaj i atmosferu i postanete deo tradicije.

Kafei i restorani na ovoj planini su posebna priča za sebe, tako da tokom Vašeg boravka na Zlatiboru sigurno Vam neće biti dosadno, bilo da je u pitanju dnevna ili noćna varijanta. Sa sigurnošću se može izneti zaključak da ugostiteljska ponuda na ovoj planini osetno prednjači nad ostalim turističkim centrima Srbije.

Što se gurmanluka i hedonizma tiče, poznata zlatiborska komplet lepinja, zlatiborski sir i kajmak kao i suvomesnati specijaliteti, ostaviće Vas bez komentara. Suvišno je išta o tome pričati tako da je najbolji savet u ovom slučaju – probajte!

Zlatibor Apartmani. Vila Djuric Superior